Dacă ați ales să petreceți o vacanță în Insula Creta ați făcut cea mai bună alegere, deoarece veți avea parte de zile animate și pline de aventuri. Una dintre cele mai interesante activități de care vă puteți bucura în Insula Creta este alpinismul. Unul dintre cele mai potrivite locații pentru a desfășura această activitate sunt Cheile Ha, situate în estul Cretei. Acesta este unul dintre cele mai impresionante obiective turistice din zonă, rocile verticale având o înălțime mai mare de 300 de metri, defileul având lățime de circa 6-10 metri lățime. Vă recomandăm să fiți echipați corespunzător, costumul de neopren fiind neapărat necesar, iar casca vă poate scuti de evenimente neplăcute, nici nu știți când o piatră se poate desprinde și vă poate cădea în cap. De asemenea, nu ar fi rău să aveți la dumneavoastră o trusă de prim ajutor și să vă informați asupra posibililor alergii, deoarece în chei veți da peste tot felul de insecte și alte viețuitoare.
Turiștii care nu se încumetă să practice activități atât de solicitante pot să aleagă să se bucure de drumeții în munții Cretei. Aceasta este și modalitatea de a admira adevărata frumusețe a insulei, deoarece Creta nu se rezumă doar la plaje și mare. Creta este o insulă muntoasă și istoria insulei, precum și personalitatea locuitorilor săi a fost puternic afectată de acești munți. În vestul insulei veți descoperi Lefka Ori (Munții Albi), cu altitudinea maximă de 2453m, în centru Munții Idi (Psiloritis) 2456m, iar în est veți putea admira Munții Dikti, altitudinea maximă fiind de 2148m. Munții cretani formează un lanț continuu de la un capăt al insulei la altul și fac Creta să arate mult mai mare decât este cu adevărat. În Creta există multe trasee, deși acestea nu sunt foarte bine semnalate, fiind de obicei marcate cu roșu sau (rareori) albastru. Lipsa de hărți detaliate face ca drumețiile în Creta să fie un pic aventuroase; de fapt, este foarte ușor să te pierzi. O altă problemă o constituie temperaturile ridicate din timpul verii, de aceea vă recomandăm să nu uitați de pălăriile și sticlele de apă, acestea fiind esențiale în orice fel de drumeție, precum și o pereche de bocanci, deoarece solul este, de obicei, stâncos întâlnindu-se multe pietre ascuțite.

Insula Creta are o linie de coastă ce măsoară peste 1000 de kilometri, pescuitul fiind una dintre ocupațiile tradiționale ale locuitorilor de aici. Astăzi, deși multe lucruri s-au schimbat în Creta veți descoperi încă numeroși pescari, atât amatori, cât și profesioniști. Pentru turiști acesta nu poate fi decât un hobby, deoarece cantitatea de pește este destul de mică, iar șansele dumneavoastră de a prinde o captură considerabilă sunte destul de scăzute. Dacă sunteți pasionat, căteva oare relaxante vor fi o adevărată plăcere.
Creta este o destinație ideală și pentru pasionații de snorkeling, deoarece în apele Cretei vizibilitatea este extrem de bună, apa de aici fiind considerată una dintre cele mai potrivite pentru astfel de activități. În timpul verii vizibilitatea poate depăși 30 de metri. Apa mării este suficient de caldă, în timpul anotimpului estival măsurând între 22-27 de grade Celsius. De asemenea, un avantaj îl constituie faptul că mediul subacvatic este extrem de bogat, existând numeroase specii de pești și plante. Apa nu prezintă curenți, iar fundul mării este stâncos ceea ce face ca viața subacvatică să fie mai interesantă. Cele mai potrivite plaje pentru practicarea acestui sport acvatic sunt cele cu fundul mării stâncos. De asemenea, trebuie să țineți cont că snorkelingul este o experiență mai plăcută dacă este practicat în apele din apropierea plajelor mai liniștite, deoarece zgomotul tinde să alunge pești. Astfel, plajele de pe coasta de sud sunt mai potrivite pentru astfel de activități, fiind preferabile celor de pe coasta de nord. Cel mai bun moment pentru a face snorkeling este fie dimineața devreme, fie seara, cu câteva ore înainte de apus. Pentru ca experiența dumneavoastră să fie cât mai plăcută e bine să țineți cont de câteva considerente și anume: deplasați-vă încet și limitați zgomotul cât mai mult posibil; nu vă mișcaţi excesiv mâinile; atunci când observaţi un pește ascunzându-se într-o cavitate, staţi nemișcaţi și așteptaţi, peștii sunt la fel de curioși ca și noi și, mai devreme sau mai târziu, vor ieși și se vor uita mai bine la creatura care le invadează intimitatea. De asemenea, e bine să fiți atenți la creaturile marine, unele dintre ele pot fi extrem de periculoase. Printre acestea din urmă se numără arici de mare și scorpioni.
