Atracții turistice în Insula Creta: Cheile Samaria

   Dacă plănuiți un sejur în Creta, nu doar că vă puteți bucura de relaxare pe plajă, ci puteți să organizați și o excursie provocatoare în Cheile Samaria. Puteți să vă interesați de această excursie la hotelul la care sunteți cazați sau puteți alege să vă  plănuiți excursia pe cont propriu. În orice caz, trebuie să vă deplasați până în Omalos, drumul trecând printre serpentine și livezi de citrice, peisajele fiind cu totul fermecătoare. Cheile Samaria se situează în topul celor mai importante atracții de pe cuprinsul Insulei Creta, astfel că nu trebuie să vă mire faptul că sunt vizitate în fiecare an de mai bine de jumătate de milion de turiști.  Zilnic, Cheile Samaria sunt traversate de la câteva mii de turiști. Traversarea cheilor poate dura între 4 și 6 ore, depinde de opririle făcute și de condiția fizică a fiecăruia.

    Cheile sunt situate în sud-vestul Insulei Creta, iar zidurile înalte de piatră se întind pe circa 18 kilometri lungime. Distanța dintre cele două blocuri de piatră este când mai lată, când mai îngustă, zidurile fiind adesea paralele. În vremuri de mult apuse, Cheile Samaria îi găzduiau pe răufăcători, însă acum au rămas doar casa a numeroase specii de smochini, chiparoși și leandri. De altfel, Cheile Samaria găzduiesc 450 de specii de plante și animale, dintre care 80 viețuiesc doar în Creta.

 Creta poza

   Cheile sunt dispuse în Munții Albi (Levka Ori) și au fost săpate de apa râului Tarraios. Cheile Samaria sunt dispuse pe teritoriul Parcului Național Samaria, iar prin frumusețea lor, au devenit un punct important pe harta turismului grecesc. Turiștii cu o condiție fizică slabă ar face bine să nu se aventureze în defileu, care prezintă o diferență de nivel de 1200 metri. În cea mai mare a defileului, telefonul mobil nu poate fi folosit, pereții de piatră împiedicând recepția undelor. Cheile Samaria pot fi vizitate în intervalul 1 mai - 31 octombrie, între orele 06:00-15:00, însă sunt închise în zilele ploioase, când există un pericol major al căderilor de stânci. După ora 15:00, turiștilor nu li se mai permite accesul în chei, deoarece se consideră că nu vor mai avea timp să le traverseze și îi va prinde noaptea aici. În cazul în care respectați indicatoarele, nu aveți cum să vă pierdeți. Întreaga rezervație este foarte bine organizată, pe cuprinsul său existând zone pentru picnic, toalete și izvoare cu apă potabilă.  Astfel, nu veți fi nevoiți să transportați apă, ci doar să aveți la îndemână o sticlă goală, în care să depozitați apă proaspătă de izvor. Pentru a nu risca să vi se facă foame, puteți pune în rucsac ceva gustări, iar zilele caniculare de vară este recomandat să aveți la dumneavoastră cremă cu protecție solară și palărie sau șapcă. De asemenea, pentru ca drumul prin chei să fie plăcut, trebuie să fiți atenți să aveți încălțămintea adecvată.

   Începând cu anul 2008, turiștii care doresc să viziteze cheile Samaria vor trebui să achite o taxă în valoare de 5 euro. Deși nu este obligatoriu, vizitatorii pot purta căști de protecție care să-i protejeze de căderile de pietre. Căderile de pietre sunt provocate de către caprele negre, care viețuiesc pe culmile Munților Albi. Tot pentru siguranță, la ieșirea din defileu, vizitatorii sunt numărărați. Aceasta, după ce în anul 2007, doi turiști s-au rătăcit și au fost găsiți morți după mai bine de o săptămână.

 Creta poza

5 hoteluri cu piscină exterioară din Creta

Ne-am gândit să întocmim o listă a celor mai populare hoteluri cu piscină din Creta, iar primul hotel de pe lista noastră este Petousis Hotel & Suites din stațiunea Amoudura.

Citeste mai mult.

Sărbătoriți un Crăciun autentic grecesc în Creta

 Crăciunul este unul dintre cele mai frumoase sărbători, ocazie cu care familia se reunește, este perioada anului în care cu toții ne dorim să devenim mai buni. Dacă alegeți să petreceți un sejur în Creta puteți avea ocazia să vă bucurați de vreme caldă și frumoasă, însă există și șansa ca vremea să fie proastă.

Citeste mai mult.

Bucurați-vă de un sejur de Paște cu totul special în Creta

În Insula Creta, Paștele este sărbătorit cu mare entuziasm, respectându-se numeroase tradiții, care mai de care, mai deosebite. În Vinerea Mare, toți locuitorii Cretei sunt ocupați cu pregătirile pentru întâmpinarea Sărbătorilor Pascale. Turiștii care aleg să petreacă Paștele în Creta se pot bucura de drumeții în natură, în timpul cărora să descopere cele mai frumoase și mai puțin cunoscute părți ale insulei.

Citeste mai mult.

Alege să petreci o zi relaxantă, alături de întreaga familie, în cadrul parcului acvatic Limnoupolis

Limnoupolis este un parc acvatic, situat în Insula Creta, la 8 kilometri de Chania, capitala insulei, și la poalele Munților Albi. Parcul se întinde pe o suprafață uriașă, măsurând circa 100.000 de metri pătrați. Parcul acvatic Limnoupolis este un loc ideal pentru a petrece o zi relaxantă în familie.

Citeste mai mult.

Care sunt cele mai populare sporturi nautice de care vă puteți bucura pe cuprinsul Insulei Creta?

Pe plajele întinse ale Insulei Creta vă veţi putea bucura de o multitudine de sporturi nautice. Fie că alegeți să practicați ski nautic, plimbări cu banana, parasailing sau pedalo, sporturile nautice se vor dovedi o modalitate foarte bună de a petrece timpul și de a vă ridica adrenalină la cele mai înalte cote.

Citeste mai mult.

Sporturi și activități relaxante de care vă puteți bucura pe cuprinsul Insulei Creta

Dacă ați ales să petreceți o vacanță în Insula Creta, ați făcut cea mai bună alegere, deoarece veți avea parte de zile animate și pline de aventuri. Una dintre cele mai interesante activități de care vă puteți bucura în Insula Creta este alpinismul. Unul dintre cele mai potrivite locații pentru a desfășura această activitate sunt Cheile Ha, situate în estul Cretei.

Citeste mai mult.

Top cele mai spectaculoase și populare plaje ale Insulei Creta

Insula Creta, cea mai mare insulă ca dimensiune a Greciei, numără foarte multe plaje de o frumusețe spectaculoasă, diferite ca mărime și specific. Turiștii vor avea numeroase variante, astfel încât le va fi cvasi imposibil să nu descopere o plajă care să-i mulțumească pe deplin. Printre cele mai spectaculoase plaje ale Insulei Creta se situează plaja Tymbaki.

Citeste mai mult.