Dacă plănuiți un sejur în Creta, nu doar că vă puteți bucura de relaxare pe plajă, ci puteți să organizați și o excursie provocatoare în Cheile Samaria. Puteți să vă interesați de această excursie la hotelul la care sunteți cazați sau puteți alege să vă plănuiți excursia pe cont propriu. În orice caz, trebuie să vă deplasați până în Omalos, drumul trecând printre serpentine și livezi de citrice, peisajele fiind cu totul fermecătoare. Cheile Samaria se situează în topul celor mai importante atracții de pe cuprinsul Insulei Creta, astfel că nu trebuie să vă mire faptul că sunt vizitate în fiecare an de mai bine de jumătate de milion de turiști. Zilnic, Cheile Samaria sunt traversate de la câteva mii de turiști. Traversarea cheilor poate dura între 4 și 6 ore, depinde de opririle făcute și de condiția fizică a fiecăruia.
Cheile sunt situate în sud-vestul Insulei Creta, iar zidurile înalte de piatră se întind pe circa 18 kilometri lungime. Distanța dintre cele două blocuri de piatră este când mai lată, când mai îngustă, zidurile fiind adesea paralele. În vremuri de mult apuse, Cheile Samaria îi găzduiau pe răufăcători, însă acum au rămas doar casa a numeroase specii de smochini, chiparoși și leandri. De altfel, Cheile Samaria găzduiesc 450 de specii de plante și animale, dintre care 80 viețuiesc doar în Creta.
Cheile sunt dispuse în Munții Albi (Levka Ori) și au fost săpate de apa râului Tarraios. Cheile Samaria sunt dispuse pe teritoriul Parcului Național Samaria, iar prin frumusețea lor, au devenit un punct important pe harta turismului grecesc. Turiștii cu o condiție fizică slabă ar face bine să nu se aventureze în defileu, care prezintă o diferență de nivel de 1200 metri. În cea mai mare a defileului, telefonul mobil nu poate fi folosit, pereții de piatră împiedicând recepția undelor. Cheile Samaria pot fi vizitate în intervalul 1 mai - 31 octombrie, între orele 06:00-15:00, însă sunt închise în zilele ploioase, când există un pericol major al căderilor de stânci. După ora 15:00, turiștilor nu li se mai permite accesul în chei, deoarece se consideră că nu vor mai avea timp să le traverseze și îi va prinde noaptea aici. În cazul în care respectați indicatoarele, nu aveți cum să vă pierdeți. Întreaga rezervație este foarte bine organizată, pe cuprinsul său existând zone pentru picnic, toalete și izvoare cu apă potabilă. Astfel, nu veți fi nevoiți să transportați apă, ci doar să aveți la îndemână o sticlă goală, în care să depozitați apă proaspătă de izvor. Pentru a nu risca să vi se facă foame, puteți pune în rucsac ceva gustări, iar zilele caniculare de vară este recomandat să aveți la dumneavoastră cremă cu protecție solară și palărie sau șapcă. De asemenea, pentru ca drumul prin chei să fie plăcut, trebuie să fiți atenți să aveți încălțămintea adecvată.
Începând cu anul 2008, turiștii care doresc să viziteze cheile Samaria vor trebui să achite o taxă în valoare de 5 euro. Deși nu este obligatoriu, vizitatorii pot purta căști de protecție care să-i protejeze de căderile de pietre. Căderile de pietre sunt provocate de către caprele negre, care viețuiesc pe culmile Munților Albi. Tot pentru siguranță, la ieșirea din defileu, vizitatorii sunt numărărați. Aceasta, după ce în anul 2007, doi turiști s-au rătăcit și au fost găsiți morți după mai bine de o săptămână.