Mănăstirea Sfântului Arhanghel Mihail din Thassos este o mănăstire de maici şi se află sub oblăduirea Mănăstirii Filoteu din Muntele Athos. Locaţia în care este situată această mănăstire este cu totul deosebită, meritând din plin să fie vizitată. Lăcaşul de cult a fost construit pe o stâncă impozantă, iar la poalele sale se află o peşteră, de unde în permanenţă izvorăşte agheasmă. Chiar dacă poate nu sunteți cele mai religioase persoane vă sfătuim să vizitați acest loc măcar pentru a vă bucura de peisajele spectaculoase, considerându-se că acesta este unul dintre cele mai frumoase locuri din Insula Thassos. În zilele senine de vară de la mănăstire poate fi admirat Sfântul Munte Athos. Mănăstirea este amplasată pe drumul ce face legătura între Aliki și Astris.
În interiorul mănăstirii este păstrată o relicvă de preț pentru întreaga creștinătate și anume o așchie din pironul folosit la răstignirea lui Iisus, dar și o icoană făcătoare de minuni în care este reprezentat Arhanghelul Mihail, ocrotitorul Insulei Thassos. Lăcașul de cult a fost ridicat în anul 1080 de către Luca din Theologos, un om credincios care la un moment dat s-a decis să se refugieze în munți și să-și petreacă restul vieții în post și rugăciune. Credincioșii din împrejurimi crezând că omul avea puteri tămăduitoare îi făceau tot mai multe vizite, ajungând ca Lucas să nu mai aibă suficient timp pentru rugăciunile sale. Ascetul s-a hotărât atunci să se retragă într-un alt loc și astfel a găsit stânca pe care în prezent se înalță mănăstirea. Ajuns în acest loc, lui Luca i-a apărut în vis Arhanghelul Mihail și i-a poruncit să zidească aici o mănăstire care să fie pentru credincioși loc de rugăciune și de izbăvire. Pusnicul a ridicat mănăstirea, iar după trei ani s-a stins din viață, însă în locul său au venit tot mai mulți monahi, mănăstirea transformându-se într-un adevărat loc de pelerinaj. Lăcașul de cult are o arhitectură specifică bisericilor grecești, fiind destul de micuț, construit din piatră, care la exterior este vopsită în alb, iar la interior este decorată simplist. Pereții interiori păstrează patina timpului, fiind întunecați de la atâta fum de lumânare și tămâie.
Timpurile nu au fost întotdeauna cele mai fericite, astfel că în timpul stăpânirii otomane, credincioșilor le-a fost strict interzis să participe la slujbe, iar pentru că porunca nu era respectată, otomanii au otăvit apa și au profanat icoanele. Se pare că fapta lor nu a rămas nepedepsită, unul dintre făptași fiind trăsnit, iar restul înecându-se pe mare în timpul unei furtuni iscate din senin. Apoi Arhanghelul Mihail i-a apărut în vis unuia dintre călugări și i-a arătat unde să sape în căutare de apă. Astfel a fost descoperită peștera cu apă sfințită. În cadrul mănăstirii funcționează și un muzeu, înființat cu ajutorul donațiilor credincioșilor care poartă numele Mihail sau derivate ale acestuia, dar și a celor care activează în domeniul militar și al apărării, știind fiind faptul că arhanghelul este apărătorul acestora. Începând cu anul 1974 lăcașul de cult a devenit mănăstire de maici. În prezent, deasupra vechii mănăstiri, din donații, s-a ridicat un lăcaș de cult nou, ce ține de Muntele Athos. Ca și arhitectură acesta se asemănă în multe privințe cu Biserica Sfânta Sofia din Istanbul, doar că are dimensiuni mult mai mici. Dacă doriți să vizitați lăcașul de cult vă sugerăm să fiți atenți la vestimentație. În orice caz, maicile vă vor pune la dispoziție fuste lungi pentru a putea intra în mănăstire. În apropiere de intrarea în mănăstire se află amplasate mai multe mici magaizne în care se comercializează deferite obiecte bisericești. După cum se știe la mănăstirile din Muntele Athos au acces doar bărbații, astfel că pentru restul credincioșilor considerăm că vizitarea Mănăstirii Sfântului Arhanghel Mihail din Thassos este o variantă destul de fericită. De altfel, nu doar că vă puteți bucura de clipe pline de liniște și spiritualitate, ci puteți să vă încântați privirile și cu o panoramă deosebit de frumoasă asupra Mării Egee și a Muntelui Athos.