Oază de spiritualitate în Insula Thassos - Mănăstirea Sfântului Arhanghel Mihail

     Mănăstirea Sfântului Arhanghel Mihail din Thassos este o mănăstire de maici şi se află sub oblăduirea Mănăstirii Filoteu din Muntele Athos. Locaţia în care este situată această mănăstire este cu totul deosebită, meritând din plin să fie vizitată. Lăcaşul de cult a fost construit pe o stâncă impozantă, iar la poalele sale se află o peşteră, de unde în permanenţă izvorăşte agheasmă. Chiar dacă poate nu sunteți cele mai religioase persoane vă sfătuim să vizitați acest loc măcar pentru a vă bucura de peisajele spectaculoase, considerându-se că acesta este unul dintre cele mai frumoase locuri din Insula Thassos. În zilele senine de vară de la mănăstire poate fi admirat Sfântul Munte Athos. Mănăstirea este amplasată pe drumul ce face legătura între Aliki și Astris

     În interiorul mănăstirii este păstrată o relicvă de preț pentru întreaga creștinătate și anume o așchie din pironul folosit la răstignirea lui Iisus, dar și o icoană făcătoare de minuni în care este reprezentat Arhanghelul Mihail, ocrotitorul Insulei Thassos. Lăcașul de cult a fost ridicat în anul 1080 de către Luca din Theologos, un om credincios care la un moment dat s-a decis să se refugieze în munți și să-și petreacă restul vieții în post și rugăciune. Credincioșii din împrejurimi crezând că omul avea puteri tămăduitoare îi făceau tot mai multe vizite, ajungând ca Lucas să nu mai aibă suficient timp pentru rugăciunile sale. Ascetul s-a hotărât atunci să se retragă într-un alt loc și astfel a găsit stânca pe care în prezent se înalță mănăstirea. Ajuns în acest loc, lui Luca i-a apărut în vis Arhanghelul Mihail și i-a poruncit să zidească aici o mănăstire care să fie pentru credincioși loc de rugăciune și de izbăvire. Pusnicul a ridicat mănăstirea, iar după trei ani s-a stins din viață, însă în locul său au venit tot mai mulți monahi, mănăstirea transformându-se într-un adevărat loc de pelerinaj. Lăcașul de cult are o arhitectură specifică bisericilor grecești, fiind destul de micuț, construit din piatră, care la exterior este vopsită în alb, iar la interior este decorată simplist. Pereții interiori păstrează patina timpului, fiind întunecați de la atâta fum de lumânare și tămâie. 

 Insula Thassos poza

     Timpurile nu au fost întotdeauna cele mai fericite, astfel că în timpul stăpânirii otomane, credincioșilor le-a fost strict interzis să participe la slujbe, iar pentru că porunca nu era respectată, otomanii au otăvit apa și au profanat icoanele. Se pare că fapta lor nu a rămas nepedepsită, unul dintre făptași fiind trăsnit, iar restul înecându-se pe mare în timpul unei furtuni iscate din senin. Apoi Arhanghelul Mihail i-a apărut în vis unuia dintre călugări și i-a arătat unde să sape în căutare de apă. Astfel a fost descoperită peștera cu apă sfințită. În cadrul mănăstirii funcționează și un muzeu, înființat cu ajutorul donațiilor credincioșilor care poartă numele Mihail sau derivate ale acestuia, dar și a celor care activează în domeniul militar și al apărării, știind fiind faptul că arhanghelul este apărătorul acestora. Începând cu anul 1974 lăcașul de cult a devenit mănăstire de maici. În prezent, deasupra vechii mănăstiri, din donații, s-a ridicat un lăcaș de cult nou, ce ține de Muntele Athos. Ca și arhitectură acesta se asemănă în multe privințe cu Biserica Sfânta Sofia din Istanbul, doar că are dimensiuni mult mai mici. Dacă doriți să vizitați lăcașul de cult vă sugerăm să fiți atenți la vestimentație. În orice caz, maicile vă vor pune la dispoziție fuste lungi pentru a putea intra în mănăstire. În apropiere de intrarea în mănăstire se află amplasate mai multe mici magaizne în care se comercializează deferite obiecte bisericești. După cum se știe la mănăstirile din Muntele Athos au acces doar bărbații, astfel că pentru restul credincioșilor considerăm că vizitarea Mănăstirii Sfântului Arhanghel Mihail din Thassos este o variantă destul de fericită. De altfel, nu doar că vă puteți bucura de clipe pline de liniște și spiritualitate, ci puteți să vă încântați privirile și cu o panoramă deosebit de frumoasă asupra Mării Egee și a Muntelui Athos. 

 Insula Thassos poza

Insula Thassos - Sejururi de Revelion la cele mai accesibile prețuri

În Grecia, Revelionul coincide cu sărbătoarea Sfântului Vasile, unul dintre cei mai importanți sfinți ai Bisericii Ortodoxe, cea din urmă sărbătoare fiind mult mai importantă decât trecerea în Anul Nou.

Citeste mai mult.

Alegeți să petreceți un sejur de Revelion în Thassos și bucurați-vă de o experiență unică

 Locuitorii din Thassos și-au păstrat cultura tradițională, precum și obiceiurile sociale prilejuite de trecerea în Noul An. Clima blândă și ocupațiile preponderent agricole ale locuitorilor din Thassos, au inspirat numeroase tradiții și obiceiuri care se respectă până în prezent.

Citeste mai mult.

Petreceți un sejur de Paște, încărcat de tradiție și spiritualitate, în Insula Thassos

 Fiind o țară ortodoxă, pe tot cuprinsul Greciei, cu ocazia Sărbătorilor Pascale, au loc numeroase festivități, încărcate de spiritualitate și tradiție. Acestea debutează în Duminica Floriilor, când Biserica Ortodoxă celebrează intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim.

Citeste mai mult.

Activități relaxante de care vă puteți bucura pe timpul sejurului în Thassos

Pe cuprinsul Insulei Thassos vă veți putea bucura de o vacanță animată și activă, în care plictiseala și monotonia nu vor reuși să-și facă simțită prezența. Pe plaje nisipoase ale Insulei Thassos turiștii vor putea juca volei și fotbal. Pe teritoriul insulei, turiștii vor descoperi de asemenea un club de tenis. Persoanele care își doresc să se bucure de o experiență mai deosebită se pot bucura de cursuri de echitație în cadrul Thassos Horse Club, din Skala Prinos.

Citeste mai mult.

Descoperiți principalele obiective turistice ale Insulei Thassos

Insula Thassos nu-şi încântă turiștii dor cu numeroasele sale plaje, ci le oferă acestora și oportunitatea de a vizita o serie de obiective turistice, printre acestea situându-se o serie de ruinele antice și de lăcașuri de cult. Orașul Limenas, capitala Insulei Thassos, situat în nord-estul insulei, este în sine o atracție turistică. Vizitatorii pot admira zidurile orașului vechi, lungi de aproape 4 kilometri.

Citeste mai mult.

Petreceţi vacanţe minunate pe plajele Insulei Thassos

Thassos se bucură de unele dintre cele mai frumoase plaje din insulele grecești. Golden Beach, Makriammos și Paradise Beach se regăsesc printre cele mai deosebite și bine organizate întinderi de nisip din Thassos. Deși plajele de pe teritoriul insulei sunt amenajate și înconjurate de diverse localuri și unități de cazare moderne, ele nu și-au pierdut însă specificul natural.

Citeste mai mult.