Dacă ați ales să vă bucurați de un sejur în Grecia și cea mai bună variantă de a ajunge la destinație vi se pare mașina personală, noi vă venim în întâmpinarea cu o serie de informații și recomandări care să să vă ajute alegeți cel mai potrivit traseu și să vă scutească de eventualele surprize neplăcute care pot apărea de-a lungul drumului. Pentru a ajunge în Grecia cu mașina personală va trebui mai întâi să traversați Bulgaria. Din start, este bine să știți că în Bulgaria va trebuie să achitați vigneta, o taxă de drum asemănătoare R0vignetei. Această taxă poate fi cumpărată pentru mai multe zile sau chiar pentru an, prin urmare, în funcție de durata sejurului și eventualele viitoare călătorii, puteți alege cea mai avantajoasă opțiune. De asemenea, vigneta se poate cumpăra și online, evitând astfel timpul de așteptare de la ghișee. În ceea ce privește alimentarea vă recomandăm benzinăriile OMV și Shell, deoarece puteți plăti și cu cardul. Pentru a ajunge pe teritoriul Bulgariei puteți traversa frontieră prin mai multe puncte și anume: Bechet-Oriahovo; Calafat-Vidin, unde taxa de trecere peste pod este de 6 euro/autoturism; Ostrov-Silistra; Vama Veche-Durankulak; Turnu Măgurele-Nikopol și Giugiu-Ruse, cea mai frecventată variantă. Circulă tot felul de povești, mai mult sau mai puțin adevărate, despre poliția din Bulgaria. Veți avea mari șanse să fiți opriți de poliție pe centura Sofiei și în Ruse.
În ceea ce privește punctul de trecere a frontierei din Bulgaria spre Grecia, acesta se alege în funcție de perioada în care vă aflați, sezon sau extra-sezon, dar și în funcție de destinația de vacanță. Unul dintre cele mai populare puncte de trecere a frontierei este Kulata-Promahonas. În timpul sezonului estival acest punct poate deveni destul de aglomerat, însă dacă vă îndreptați spre Insulele Ionice, Grecia Continentală și Insulele Sporades considerăm că este cea mai bună variantă. Dacă vă îndreptați spre destinații precum Insula Thassos, Nea Vrasna, Kavala sau Samothraki, atunci cea mai recomandată variantă este Zlatograd-Thermes. De asemenea, dacă doriți să vă bucurați de un sejur în Insula Thassos sau Insula Samothraki, un traseul avantajos este și Svilengrad-Ormenio. Începând cu anul 2013, vă puteți bucura de un nou punct de trecere a frontierei și anume: Kurdzhali-Nimfea-Komotini(Makaza). Traseul acesta este recomandat, în special, turiștilor care se îndreaptă spre Insula Thassos, Insula Samothraki, Kavala, Nea Vrasna, Asprovalta, Skiathos, Insula Skopelos și Atena. Distanța dintre București și Komotini este de aproximativ 490 de kilometri, aceștia putând fi parcurși în 7-8 ore. Pe acest traseu veți parcurge cu circa 100 de kilometri, decât dacă alegeți traseul Kulata-Promahonas. Există însă și un dezavantaj, în timpul sezonului, vama este destul de aglomerată. În cazul în care vămile menționate mai sus menționate sunt prea aglomerate, atunci puteți alege varianta Kapitan Petko Voivoda – Ormenio. Aceasta este o opțiune bună, mai ales, dacă vă îndreptați către Insula Samothraki.
Spre deosebire de Bulgaria, în Grecia nu se plătește vigneta, în schimb, se plătesc autostăzile. Trebuie să știți din star că nu toate benzinăriile de pe teritoriul Greciei acceptă plata cu cardul și, de asemenea, este important să țineți cont că nu există multe benzinării cu program non-stop. În continuare vă vom prezenta sucind cele mai populare autostrăzi ale Greciei. Autostrada A1 - Aegean numără 620 de kilometri și leagă orașul Salonic de Atena, traversând Lamia, Volos și Larissa. Este cea mai costisitoare autostradă elenă. Autostrada A2 – Egnatia Odos se întinde pe o distanță de 670 de kilometri și leagă Turcia de Insulele Ionice, trecând prin Kavala și Salonic. Aceasta este cea mai nouă autostradă de pe teritoriul Greciei. Parcurgând această autostradă veți întâlni o singură benzinărie, amplasată undeva la circa 35 de kilometri de Salonic, astfel încât ar fi bine să aveți plinul făcut înainte de a intra pe autostradă. Autostrada A7 face legătura între Corinth și Kalamata, măsurând per total 205 kilometri. Drumurile de pe teritoriul Greciei sunt foarte bine întreținute și bine semnalizate. În insulele grecești, drumurile sunt destul de înguste, multe dintre ele având bandă dublă continuă, depășirea fiind interzisă. Deoarece vă puteți intersecta oricând cu autocare, vă sfătuim să circulați cu atenție. Limitele de viteză pe teritoriul statului elen sunt următoarele: 50 km/h în localitatea; 90 km/h pe drumurile naţionale şi 130 km/h pe autostrăzi. În ceea ce priveşte radarele, cele mai multe dintre le sunt amplasate în intersecții de drum fără prioritate și la ieșirea din tunelurile de pe autostrăzi. Polițiști greci sunt destul de înțelegători cu turiștii, iar în insulele elene patrulele de poliție se întâlnesc destul de rar, totuși este bine să fiți precauți în permanență.