Halkidiki se bucură de o linie de coastă ce măsoară 550 de kilometri, de ape cristaline și pini care oferă peninsulei un farmec deosebit. Toate acestea sunt doar unele dintre motivele care fac ca Halkidiki să fie una dintre cele mai populare destinații grecești. În continuare o să vă prezentăm unele dintre cele mai interesante atracții ale peninsulei, de care să țineți seama în cazul în care pășiți pentru prima dată pe aceste tărâmuri și nu numai. La intrarea din nord-vest în Municipiul Stagira-Akanthos, în apropierea satului Stagira, la o altitudine de 500 de metri veți descoperi faimosul Parc Aristotel. În 1956 s-a decis ca în acest loc să fie plasată impunătoarea statuie a celebrului filozof al Greciei antice. Parcul este o locație tematică și interactivă, astfel încât vizitatorii pot să intre în contact cu fenomenele fizice și cu instrumentele analizate de marele filozof în lucrarea sa Fizica. Parcul este amplasat într-o zonă ce se bucură de peisaje frumoase, astfel încât veți putea să vă bucrați de naturî în timp ce vă îmbogățiți cunoștințele cu informații noi și interesante. Dacă sunteți mai degrabă fanii obiectivelor turistice naurale, vă informăm că în apropiere de orașul Salonic, într-un cadru luxuriant, se înalță Muntele Cholomontas. Masivul nu are altitudini uimitoare, măsurând doar 1165 metri înălțime, dar este fermecător și se bucură de o vedere umitoare. Pe cărările sale adăpostește o floră bogată și așezări pitorești, culmile sale sunt acoperite cu păduri de stejar, castani și pini ce sunt întrerupte doar de pajiștile cu flori sălbatice și ierburi aromatice. Renumit încă din timpurile clasice pentru producția sa bogată de lemn, acest loc oferă vizitatorilor șanse de a se bucura de peisajul liniștit și de a se relaxa în mijlocul naturii. De asemenea, vă sfătuim să vizitați Peștera Petralona. Aceasta este situată la aproximativ la un kilometru est de satul omonim și la circa 50 de kilometri distanță de Salonic. Peștera a fost descoperită în anul 1959 de sătenii care pe teritoriul său au găsit un craniu ce aparținea unui homosapiens. Cercetările realizate ulterior au arătat faptul că resturile umane găsite aveau o vechime de 700.000 de ani şi că aparţineau celui mai vechi om descoperit vreodată pe teritoriul european. În peşteră au fost găsite de asemenea fosile de urşi, pantere, elefanţi, rinoceri şi alte mamifere. În intervalul 9-16, într-un cadru foarte bine organizat, vizitatorii pot admira impresionantele stalactite și stalagmite ce împodobesc pereții peșterii.
Dacă doriți să descoperiți farmecul tradițional al Peninsulei Halkidiki puteți începe prin a vizita Arnaia. Acesta este unul dintre cele mai pitorești orașe din Halkidiki, fiind situat în nordul peninsulei, la o altitudine de 600 de metri. Arnaia face parte din patrimoniul grecesc și a fost declarat de către Ministerul Curturii loc istoric și tradițional. În timpul unei plimbări prin Arnaia vă recomandăm să vizitați și Muzeul de Istorie și Folclor, care este amplasat într-un vechi conac. De asemenea, se merită să vizitați vechea școală ce datează din secolul al XIX-lea. Orășelul atrage turiștii pe toată durata anului, fiind amplasat într-o zonă montană, vizitatorii pot parcurge numeroase trasee și se pot bucura de natura înconjurătoare și de frumusețile acesteia. În timpul sezonului estival, turiștii pot întreprinde plimbări pe străduțele înguste și pietruite și pot admira arhitectura locuințelor construite într-un stil tipic macedonean, iar apoi pot să se bucure de preparate tradiționale la una dintre tavernele din piața centrală. Păstrând același registru vă îndemnăm să vizitați și Sykia. Acesta este unul dintre cele mai vechi și mai întinse sate din Halkidiki. În mijlocul vechii așezări tronează Agios Athanasios, un lăcaș de cult ce datează din anul 1819. În perioada bizantină întreaga zonă a aparținut mănăstirilor din Agion Oros. Astăzi locul a luat forma unei mici așezări pescărești, renumită datorită tavernelor sale în care se servesc cele mai gustoase preparate din pește.
Dacă preferați destinațiile mai animate, nu e niciun fel de problemă, avem numeroase sugestii și pentru dumneavoastră. Începem periplu cu Polygyros. Acesta este capitala Prefecturii Halkidiki și își încântă vizitatorii cu istoria sa, dispunând de un centru istoric deosebit de pitoresc ce cu o atmosferă fermecătoare. Muzeul de Arheologie din oraș prezintă publicului larg exponate din întreaga Peninsulă Halkidiki. Acestea datează din perioade istorice diferite, fiind prezente artefacte din perioada preistorică, geometrică, arhaică, clasică, elenistică și romană. Pe teritoriul orașului funcționează și un Muzeu Folcloric în cadrul căruia sunt expuse obiecte de îmbrăcăminte tradiționale, unelte agricole, atracția muzeului fiind o casă tradițională tipică perioadei de la începutul secolului al XX-lea. Kassandra este una dintre cele mai populare destinații de vacanță din peninsulă, astfel încât nu putea lispsi din lista noastră. Numele vechi a Brațului Kassandra era „Flegra” ce se traduce ca „loc de foc”. Conform mitologiei greceşti acesta era locul de naştere a giganţilor. Braţul cel mai populat al Peninsulei Halkidiki găzduieşte an de an sute de mii de turiști. Aceaștia sunt atrași în principal de plajele kilometrice și de viața de noapte intensă.
Olynthos este un loc cu o istorie bogată, ce datează încă din perioada neolitică. Conform mitologiei, orașul a fost înființat de fratele lui Olynthos, fiul regelui mitic al Traciei, Strymonas. Olynthos a fost ucis de un leu, iar Strymonas a construit orașul și l-a numit ca pe fratele său pentru a-i onora memoria. Potrivit lingviștilor, însă, orașul a fost numit după un smochin sălbatic numit „olynthos”, ce este foarte răspândit în zonă. În antichitate Olynthos era un oraș prosper, ascensiunea sa provocând un conflict cu Filip, tatăl lui Alexandru cel Mare, care nu a putut suporta concurența cu nicio altă regiune din Macedonia. În anul 348 î.Hr., Olynthos a fost ocupat de puterile regelui Filip, iar locuitorii săi au fost toți vânduți ca sclavi. Cercetările arheologice au adus la lumină diferite descoperiri cu privire la importanța acestei arii geografice. Mai exact, din 1928 până în 1938, profesorul american D.M. Robinson a descoperit o mare parte din orașul antic. Au fost scoase la lumină locuințe ce erau dotate cu podele din mozaic și ai căror pereți erau ornamentați cu diverse picturi. Ca o dovadă a dezvoltării de care se bucura orașul au fost descoperite băi și alte facilități casnice uimitoare pentru acea perioadă.
Ouranoupoli este una dintre cele mai importante stațiuni din nordul Halkidiki, ce dispune de numeroase restaurante și opțiuni de cazare. De aici, în timpul verii, se poate pleca în croaziere în jurul Muntelui Athos. De asemenea, vă puteți bucura de plimbări în care să descoperiți frumusețea „orașului din cer”, puteţi explora dealurile ce abundă de vegetaţie luxuriantă sau vă puteţi relaxa la una dintre tavernele din zonă. Vorvourou este o destinaţie de vară ideală, ce combină frumuseţea unei plaje scăldată de ape cristaline cu farmecul unei păduri bogate. Vourvourou este situat la doar 10 kilometri de Agios Nikolaos, în Sithonia, și își încântă vizitatorii cu peisajul său frumos și cu liniștea ce se resimte pretutindeni pe teritoriu stațiunii. Aici veți putea explora vechea așezare pescărească și vă puteți bucura de drumeții pe potecile Munților Itamos, de unde puteți admira apusuri de soare nemaipomenit de frumoase. Unitățile de cazare din apropierea plajei, tavernele tradiționale și barurile de pe plajă completează specificul acestei destinații de vacanță din Peninsula Halkidiki.