Regiunea Tesalia: Complexul monahal Meteora

     Grecia, o țară ortodoxă asemenea României, găzduiește două dintre cele mai importante și impresionante complexuri monastice ale lumii: Muntele Athos și Meteora. Complexul Meteora este amplasat în Grecia Centrală, în regiunea Tesalia. Peisajul este unul cu totul spectaculos, astfel încât, odată aflați în zonă, chiar dacă poate nu sunteți prea interesați de spiritualitate, vă sfătuim să vizitați mănăstirile suspendate din Meteora. De altfel, credem că Meteora este unul din acele locuri ce merită vizitate măcar o dată în viață. Mulți turiști evită să viziteze Meteora, deoarece se tem că drumul ar putea să le cauzeze neplăceri, dat fiind relieful accidentat. Nu se merită însă să ratați asemenea obiectiv turistic doar din cauza traseului, care nu este nici pe departe atât de dificil pe cât vă imaginați. 

       Meteora este un grup de 6 mănăstiri construite în vârful unor stânci. Dacă la mănăstirile din Muntele Athos au acces doar persoanele de sex masculin, cele din Meteora pot fi vizitate și de către reprezentantele sexului frumos. Stâncile din Meteora s-au format în urma unui proces de eroziune ce a durat milioane de ani. Peșterile din aceste stânci au fost locuite de pusnici ortodocși. Cu cât numărul pusnicilor s-a mărit, peșterile au devenit neîncăpătoare, astfel punându-se bazele unor mănăstiri. Peșterile în care au viețuit pusnicii sunt considerate sfinte, iar credincioșii trimit prin intermediul alpiniștilor tot felul de ofrande. Poate vă întrebați cum au reușit pusnicii să construiască lacașurile de cult la o asemenea înălțime. Munca lor nu a fost deloc facilă, dat fiind relieful accidentat, au fost nevoiți să care în coșuri de răchită piatra și lemnul, la peste 600 de metri altitudine. 

   Cele 6 mănăstiri din Meteora duc mai departe de mai bine de 600 de ani tradiția ortodoxă.  Cele 6 mănăstiri de pe cuprinsul complexului Meteora sunt: Sfânta Mănăstire a Marelui Meteor, Mănăstirea Varlaam, Mănăstirea Sfintei Treimi, Mănăstirea Sfântul Nicolae Anapafsas, Mănăstirea Sfântul Ștefan și Mănăstirea Roussano. În  ultimele două mănăstiri viețuiesc și astăzi comunități monahale. Începând cu anul 1988, cele 6 mănăstiri din Meteora sunt incluse pe lista Patrimoniului Cultural UNESCO. 

 Tesalia poza

        Mănăstirea Marelui Meteor a fost construită la jumătatea secolului al XIV-lea, fiind apoi restaurată între anii 1483-1552. În prezent, mănăstirea este organizată sub forma unui muzeu, turiștii putând afla mai multe despre stilul de viață pe care îl ducea monarhii. Turismul a diminuat mult din religiozitatea locului, însă panoramele și istoria locul fac ca vizita să merite tot efortul. Turiștii vor avea ocazia de a vizita și osuarul mănăstirii. Experiența poate fi extrem de înfricoșătoare, însă având în vedere că acele cranii aparțin unor monahi morți acum sute de ani nu are rost să vă temeți. Meteora este o experiență care nu se povestește, ci se simte. Odată ajunși aici vă veți simți mai aproape de cer și de divinitate. Să nu uitați de aparatul foto, deoarece peisajele sunt cu totul și cu totul spectaculoase, astfel încât ar fi păcat să nu le imortalizați. 

       Pentru ca vizitarea mănăstirilor din Meteora să fie o experiență de neuitat, trebuie să ține cont de anumite aspecte. Meteora este al doilea cel mai important loc de pelerinaj din Grecia, motiv pentru care milioane de turiști aleg să-l viziteze an de an, mai ales, în timpul verii. La fel ca în cazul tuturor lăcașurilor de cult monahale, turiștii trebuie să respecte un anumit cod vestimentar. Astfel, femeile vor trebuie să poarte rochii lungi, cu umerii și mâinile acoperite, iar bărbații pantaloni lungi. În cazul în care nu aveți o vestimentație corespunzătoare vi se vor oferi veșminte din cadrul mănăstirii. Drumul până la mănăstiri este destul de anevoios, astfel că este necesar să fiți încălțați cu încălțăminte de drumeții. Ținând cont de traseul destul de lung, ar fi indicat să aveți în rucsac apă și ceva gustări. În cazul în care nu vă surâde ideea de a urca sutele de trepte cu un rucsac ceva mai greu, vă amintim că în parcările mănăstirilor veți descoperi comerciați care vând apa, băuturi răcoritoare sau diverse snacks-uri, prețurile sunt însă pe măsură. 

       Deși puteți vizita Meteora în orice perioadă a anului, cel mai potrivit ar fi să vizitați mănăstirile între lunile aprilie-octombrie. În cazul în care vreți să vă bucurați de această atracție a Greciei pe îndelete puteți să o vizitați în lunile de primăvara, când temperaturile sunt numai bune. Nu o să puteți vizita toate cele 6 mănăstiri în aceeași zi, deoarece au programe diferite de vizitare. Aveți însă posibilitatea de a vă caza în Kalampaka, orășelul de la baza Meteorei. În Kalampaka, turiștii vor avea la îndemână hoteluri, magazine de suveniruri, cafenele și taverne care servesc preparate tradiționale. Orășelul Kalampaka numără circa 11.000 locuitori și are un farmec deosebit de pitoresc. La lăsarea serii atmosfera se animă, turiștii luând cu asalt cafenelele, barurile și tavernele de pe bulevardul principal al orașului. 

 Tesalia poza

        Cei mai mulți turiști aleg să vizite doar mănăstirea Marele Meteor, cea mai mare și mai veche mănăstire dintre cele 6.  Marele Meteor este situat la cea mai înaltă altitudine, însă accesul spre ea este facil. La polul opus, la capătul unui drum anevoios veți descoperi Mănăstirea Sfânta Treime- Agia Triada. Turiștii vor fi nevoiți să urce nici mai mult nici mai puțin de 150 de trepte. Întregul traseul poate constitui o provocare și pentru cineva sănătos, darămite pentru persoanele suferinde sau pentru cele vârstnice. Mănăstirea este atestată documentar din anul 1362. Mănăstirea Roussano datează din secolul al XVI-lea, având hramul Schimbarea la Față.  Aici viețuiește o comunitate de maici. Dat fiind faptul că este situată pe o stâncă ceva mai joasă, accesul este destul de facil în comparație cu celelalte mănăstiri. În traducere Mănăstirea Sfântul Nicolae Anapafsas ar însemna Mănăstirea Sfântul Nicolae cel ce te odihnește. Lăcașul de cult datează din secolul al XVI-lea. Cea mai ușor accesibilă mănăstire din complexul Meteora este Mănăstirea Sfântul Ștefan. Aici veți putea admira o capelă din secolul al XVI-lea, care a avut mult de suferit în urma bombardamentelor din Cel De-al Doilea Război Mondial, și o catedrală construită în secolul al XVIII-lea. În catedrala nouă se păstrează moaștele Sfântului Haralambie. De pe stânca pe care este amplasată Mănăstirea Sfântul Ștefan veți putea admira priveliști spectaculoase spre Valea Tesaliei și Munții Pindos. Cea de-a șasea mănăstirea a complexului, Mănăstirea Varlaam, este dispusă în apropierea Mănăstirii Marele Meteor. Pentru a ajunge la ea o să trebuiască să urcați 200 de trepte, dar odată ajunși vă veți da seama că tot efortul a meritat. Mănăstirea a primit numele fondatorului său, călugărul Varlaam. În secolul al XVI-lea, capela a fost mărită de către doi frați călugări.  Turiștii care ajung aici vor putea vizita și un muzeu ce găzduiește diverse obiecte bisericești. 

 Tesalia poza