Deși este cea de-a doua insulă a Greciei ca mărime, Insula Evia nu este prea populară în rândul turiștilor. Acest aspect nu trebuie să vă dezarmeze, deoarece Insula Evia nu este cu nimic mai prejos față de cele mai populare destinații turistice ale Greciei. Evia se bucură de peisaje care vă vor tăia respirația, de vegetație bogată, plaje frumoase, o istorie bogată a cărei dovadă sunt siturile istorice de pe cuprinsul insulei. În vacanța petrecută în Evia puteți rezerva câteva zile exclusiv relaxării, iar restul sejurului puteți descoperi atracțiile insulei, care nu sunt deloc puține.
Turiștii pasionați de istorie, dar nu numai, vor putea ca în timpul sejurului petrecut în Evia să viziteze și Eretria Antică. În antichitate, Eretria era o mare putere maritimă, unde funcționa una dintre cele mai bune școli de filosofie din Grecia. A fost distrusă în anul 87 î. Hr. de către comandantul roman Sylla, iar ruinele sale sunt împrăștiate pe cuprinsul orașului Evia. La sud-vest de acropola din oraș, turiștii vor putea admira rămășițele unui teatru din secolul al V-lea î. Hr. și ale unui templu ce datează din secolul al IV-lea î. Hr. Cea mai fascinantă atracție istorică este reprezentată de Casa Mozaicurilor, unde mozaicurile înfățișează scene mitologice. Printre rămășițele din perioada antică se numără și câteva băi, o sală de gimnastică și templul lui Apollo Daphnephoros. Odată inițiați în istoria antică a Insulei Evia cu siguranță o să fie o adevărată încântare să vizitați Muzeul de Arheologie din Eretria. Cele mai multe din artefactele expuse în cadrul muzeul au fost descoperite în secolul al XIX-lea. Veți putea admira reprezentări din ceramică ale anticei Meduse, care datează din secolul al IV-lea î. Hr., precum și Centaurul din Lefkandi despre care se crede că datează din secolul al X-lea î. Hr.
În Eretria veți putea vizita și Crama Lukas. Crama a fost fondată în anul 1991, de către familia Lykos. În producerea vinurilor fine, tehnicile tradiționale se combină cu cele mai moderne. Turiștii care vizitează crama vor putea lua parte și la degustări de vinuri.
Atracții turistice veți descoperi și în Limni. Moni Agios Nikolaos Galataki este una dintre cele mai vechi mănăstiri de pe cuprinsul Insulei Evia. Mănăstirea datează din secolul al XVI-lea și este amplasată într-o zonă cu peisaje dintre cele mai frumoase. Aceasta nu este singura atracție din Limni. Turiștii vor avea ocazia de a vizita și Muzeul de istorie și artă populară. Muzeul este găzduit de un conac de secol XIX, văruit în alb, cu ușile și ferestrele albastre. Muzeul este amplasat la doar 50 metri de malul mării, iar în colecțiile sale veți putea admira descoperiri istorice din zonă, precum și costume tradiționale, obiecte utilizate în gospodării și fotografii de epocă.
Atracții interesante vor descoperi și turiștii care aleg să viziteze Karystos. Aceștia vor putea admira cariera romană, care este presărată cu coloane masive de marmură. Cariera datează din secolul I î. Hr. Spre capătul estic al zonei de promenadă vă va apărea în față Castelul venețian cu formă hexogonală. Castelul a fost construit în secolul al XIV-lea î. Hr. și este o rămășiță a fostelor fortificații ale orașului.
În cazul în care ați ales să petreceți un sejur în Halkida sau pur și simplu vă aflați în Evia, iar în una din zile pașii vă aduc spre această parte a insulei, puteți alege să vizitați Moscheea Tzami Emir Zade. Nu doar că veți avea ocazia să vizitați o moschee ce datează din secolul al XV-lea, ci veți putea admira și colecția cartografică, unde sunt expuse hărți locale ce datează din secolul al XIV-lea. În curtea moscheii veți da peste o fântănă otomană, cu inscripții arabe.
De asemenea, veți putea vizita Sinagoga din Halkida. Sinagoga a fost construită în anul 1850, când în urma unui incendiu, fosta sinagogă fusese distrusă în totalitate. Păstrând același registru, turiștii care vizitează Halkida ar putea să-și rezerve câteva clipe și pentru a vizita Biserica Agia Paraskevi. Biserica datează din anul 1250 și este închinată protectoarei orașului, Sfânta Parascheva.